Prof. Dr. Attila Dikbaş

İTÜ ARI Teknokent / Hakkımızda / Prof. Dr. Attila Dikbaş

Prof. Dr. Attila Dikbaş

1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden derece ile mezun olan Dikbaş, 1987-2015 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalında öğretim üyeliği yapmıştır. Uzmanlık alanları; Proje ve Sözleşme Yönetimi, Yapım Sözleşmeleri ve Hukuku, Proje Finansmanı, Yapı Bilgi Modelleme (BIM), Teknoloji Yönetimi - Transferi ve İnovasyon’dur. Bu konularda 28 Yüksek Lisans ve 13 Doktora tezi yürütmüştür.

Attila Dikbaş, 1995-1997 yıllarında İTÜ’den görevli olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi ve “Kampüs Planlama ve Yatırım Projeleri” alanında Rektör Danışmanı olarak görev almış, aynı üniversitede “Technology & Construction Management Research and Practice Center” isimli bir merkez kurmuştur. 1996 yılında Üniversiteden verilen özel bursla, USA Stanford ve MIT Üniversitelerinde “Project & Innovation Management” konusunda misafir araştırmacı olarak inceleme ve çalışmalar yapmıştır.

Dikbaş, 1998 yılında İTÜ’ye dönerek Rektör Danışmanı olmuş ve 2004 yılına kadar İTÜ yatırım projelerini yönetmek üzere görevlendirilmiştir. Dikbaş, 1998 yılında “İTÜ Proje Yönetim Merkezi”ni kurmuştur. Dikbaş, 1998-2004 yılları arasında İTÜ Atılım Projesi kapsamında Bağış ve Yatırımlardan sorumlu olarak bir çok projenin hayata geçirilmesinde “Proje Müdürü” olarak etkili rol oynamıştır. Dikbaş, aynı zamanda, bilgi teknolojileri tabanlı inşaat yönetimi konusunda Ar-Ge ve eğitim çalışmalarını yürütmüş, Avrupa Birliği projelerinde yer almıştır. Dikbaş, 2000 yılında birçok Avrupa ve Amerika Üniversitesi ile işbirliği yaparak İTÜ Bilişim Enstitüsü ve Proje Yönetim Merkezi çatısı altında “IT based Construction Management” Y. Lisans programını yapılandırmış ve bu programda 2015 yılına kadar inşaat ve sözleşme yönetimi ve proje finansmanı konularında dersler vermiştir. 1998 - 2001 yılları arasında İTÜ Bilişim Enstitüsü’nü yapılandırarak Müdür Yardımcısı olarak da görev yapan Dikbaş, 1998 yılından itibaren yoğun olarak İTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi kuruluş çalışmalarında ve İTÜ ARI Teknokent projesinde çalışmıştır. Dikbaş, Dünya Bankası Kredisi kapsamında sunulan Fizibilite Raporu çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüterek İTÜ ARI Teknoket ve İTÜ Geliştirme Vakfı tarafından imzalanan kredi sözleşmesinde “Proje Müdürü” olarak sorumluluk almış; ARI Teknokent kuruluş sürecinde ve binalarının yapılmasında, ARI Teknokent Kurumsal Yapı çalışmalarında ve firma seçimlerinde etkin bir rol üstlenmiştir.

Dikbaş, 2002 yılında Almanya Dresden Teknik Üniversitesi - İnformatik Enstitüsü (Bauinformatik)’nde “Ürün ve Süreç / Bilgi Modelleme (BIM)” ve 2005 yılında İngiltere Reading Üniversitesi’nde “İnşaat Sektöründe Rekabetçilik ve İnovasyon” konularında araştırmalar yapmak üzere Misafir Öğretim Üyesi olarak bulunmuştur.

Dikbaş, 2005 yılında “Teknoloji Transferi-İnovasyon ve Girişimcilik” konularında faaliyet gösteren Arı Teknokent - TechnoBee Akademik Firması’nın kurucusudur. TechnoBee olarak 2006-2007 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne İstanbul Kalkınma Ajansına sunulmak üzere “Yaşam Bilimleri Ve Teknolojileri Uygulama Ve Araştırma Merkezi” projesini hazırlamış, “Proje ve Girişimci Kuluçka Merkezi” yapılanmasını yürütmüştür.

Dikbaş, TechnoBee’nin TR paydaşı olarak yer aldığı teknoloji ve inovasyon tabanlı birçok Avrupa Birliği Projesi’nde (Construction Industry Life Cycle Cost Analysis (CILECCTA), Industrialized, Integrated, Intelligent Construction (I3CON), Construction Network (CONNECT), Incubation Training Portal (SUMMIT)) Proje Koordinatörü olarak yer almıştır. Dikbaş, TechnoBee ile davet ve ihale yolu ile bir çok Kamu Projesi yürütmüştür. 2006-2008 yılları arasında Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı’na sunulan “Türkiye Bilişim Vadisi Fizibilite Raporu”, 2009-2011 yılları arasında “TRB2 Bölgesi Yaşam Bilimleri Teknoparkı Fizibilite Raporu”, 2006-2010 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı “DLH- Marmaray Projesi FIDIC Gümüş Kitap Sözleşme Danışmalığı”, 2009-2012 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü ve İTÜ ile yürütülen “Çelik Üretiminde Elde Edilen Cürufun Karayollarında Kullanımı için Mevzuatı Projesi” bunların başlıcalarıdır. Dikbaş tüm bu projelerde Proje Lideri olarak görev almıştır.

Dikbaş, 2006-2009 yılları arasında TechnoBee - İTÜ Proje Yönetim Merkezi – TTGV işbirliği ve İş Bankası -Türkiye Ekonomi Bankası desteğiyle İTÜ Arı Teknokent’te “Genç Girişimci Gelitirme Programını (G3P)” tasarlamış ve yürütmüştür. Proje kapsamında 260 genç girişimciye 56 mentor ile eğitim verilmiş ve 3 başarılı firma çıkartılmıştır. Proje sonuçlarının inovasyonun gelişimine ve ARI Teknokent’e katkısı nedeniyle, TTGV İstanbul Ofisi sorumlusu Refik Üreyen tarafından TR’de en başarılı Girişimci Geliştirme programı olarak TTGV Başarılı Projeler listesine alınmıştır. Dikbaş, 2009 yılında Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü “Ulusal İnovasyon Girişimi Platformu”na Bilim Kurulu Üyesi olarak seçilmiş ve “Ulusal İnovasyon Raporları”nın Türkçe ve İngilizce yayınlanmasında yazar olarak rol almıştır.

Dikbaş, 2007-2008 yılları arasında İTÜ’den görevli olarak YÖK’te “Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Mevzuat Kurulu” üyeliği yapmış ve mevzuat hazırlığında raportör olarak görev almıştır.

Dikbaş, 2008 - 2010 yılları arasında İTÜ’den görevli olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’nda Merkez Kurul Üyeliği görevi yapmış ve “İTÜ ARI Teknokent – ÇEKİRDEK Projesi”nin tasarım ve desteklenmesinde etkin rol oynamıştır. 2015-2019 yılları arasında Atatürk Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitelerine “Teknopark ve Kuluçka Merkezi” yapılanmalarında danışmanlık yapmıştır.

Dikbaş, 2002 yılından beri EAPPM (European Association on Product and Process Modeliing) yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısı, CIB 78, PMI, DRBF, FEMA üyesi ve “IT in Construction”, “Journal of Construction Management and Economics” dergilerinin yayın kurulundadır.

Dikbaş; 2015 yılından beri İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmaktadır. “İnşaat Yönetimi ve Hukuku” ve “Yapılı Çevre ve Sağlık” Y. Lisans ve Doktora programlarını kurmuş ve Üniversitenin Teknopark ve TTO yapılanmalarına destek vermektedir.