FAALİYETLERİMİZ Haberler
Avrupa temelli öncü bir inisiyatif olan WeRIn, 6 ülkeden 14 ortağı bir araya getirmektedir. Erasmus+ Bilgi Ortaklığı (Knowledge Alliance) Programı tarafından 3 yıllık bir zaman dilimi için fonlanan WeRIn projesi, daha kapsayıcı akademik ve akademik olmayan girişimcilik eğitim ve destek programları tasarlayarak bölgesel girişimcilik ekosistemlerinin kapsayıcılığını ve kadın girişimcilerin entegrasyonunu artırmayı hedeflemektedir.
Kadınların, yükseköğretim mezunlarının yaklaşık %60'ını oluşturdukları düşünüldüğünde, start-up’lar içerisinde yeterince temsil edilmemeleri çok açık bir sorundur. Yükseköğretim kurumlarında girişimcilik eğitimine katılımlarındaki artışa rağmen kadınlar, erkek meslektaşlarına kıyasla hala geride kalmaktadır. Kadınlar girişimcilik eğitimine katılmış olsalar dahi, onalrın mezun olduktan sonra aktif girişimcilik kariyerine yönelme oranları düşüktür. Girişimcilik kariyerine atılan kadın girişimciler ise bölgesel girişimcilik ekosistemine daha az entegre olmaktadırlar: aralarından az sayıda kadın yerel kuluçka ve hızlandırma programlarına katılmakta, fon arayıp bulmakta ve bölgesel girişim ağlarında aktif olmaktadır.
İTÜ ARI Teknokent, yapılan çalışmalara katkıda bulunarak WeRin projesine etki etmeyi amaçlamaktadır. Projenin tamamlanmasından sonraki üç yıl içinde proje ortakları, kadınların girişimcilik eğitimine katılımlarını %15, girişimciliği destekleyen programlara katılımlarını ise %20 artırmayı hedeflemektedir.
İTÜ ARI Teknokent olarak ekosistemimize kadınların katılımına önem veriyoruz. İTÜ ARI Teknokent' de yönetim kadrosundaki toplam personelin %56'sı kadındır. Kadın doktora öğrencileri ve kadın girişimciler tarafından yönetilen birçok şirkete sahip olmanın yanı sıra, projenin ilk araştırma aşamasından bu yana kadın girişimcilerimizle iyi uygulamaları belirlemek ve girişimcilerin İTÜ ARI Teknokent olarak ekosistemimize kadınların katılımına önem veriyoruz ihtiyaçlarını analiz etmek, yerel ve uluslararası çalıştaylar oluşturmak ve mevcut toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin bölgesel raporlar hazırlamak için iş birliği yapıyoruz.
İTÜ ARI Teknokent'teki start-up şirketlerde çalışanların %30'u kadındır. Kadın liderler ekosistemimizde 39 başarılı start-up şirket kurmuştur. WeRin araştırmasının bir parçası olarak, Türkiye'nin bölgesel ekosisteminde yerleşik olan başarılı kadın rol model girişimcileri sergiledik. Azimli, hırslı ve becerikli kadın girişimci rol modellerini vurgulayarak ve mevcut engellere rağmen nasıl başarılı olduklarına dair gerçekçi tavsiyelerini paylaşarak, mezun kadın girişimci kapsayıcılığını güçlendirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor.
Bu kapsamda ITU ARI Teknokent ‘de Bee&You'nun kurucusu Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolis ve arı sütü üretimi üzerine çalışmalar yürütüyor. Simularge A.Ş.'nin kurucusu ve doktora öğrencisi Buryan Turan, üretim maliyetlerini %10 azaltmak ve küresel ekonomiyi olumlu yönde etkilemek için çalışıyor. ARKİM Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. kurucusu Elif Güngör, temiz etiketli gıda ürünleri üzerine çalışmalar yapıyor. Vivoo'nun kurucusu Miray Tayfun, vücudun ihtiyaç duyduğu doğru besinleri bulmak için çalışırken, TAZI AI'nın kurucusu Zehra Çataltepe, AI'yı teknolojiye dönüştürmeyi araştırıyor. Bunlar, birlikte öğrendiğimiz ve çalıştığımız başarılı kadın liderlerin mükemmel örneklerinden sadece birkaçıdır. Daha fazlasının olduğunu söylemekten gurur duyuyoruz.
WeRin projesi hakkında daha fazla bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz.